top of page

Afscheid nemen

is met dankbare handen

weemoedig meedragen

al wat waard is

om niet te vergeten.

Wie ben ik?

Afscheid

Iemand heeft ooit tegen mij gezegd dat de dood net zo natuurlijk is als de geboorte, dat het allemaal deel uitmaakt van de eindeloze cyclus van menselijke vreugde en verdriet. Het overkomt ons allemaal en ons onvermogen onze eigen sterfelijkheid en die van onze dierbaren te accepteren, hoort ook bij de menselijke aard. Op welke manier de dood ook komt, het verlies is moeilijk te aanvaarden voor diegenen die achterblijven.

Net daarom is het afscheid nemen zo belangrijk in het rouwproces waar je door moet. Een laatste gelegenheid om een eerbetoon te uiten naar de persoon die je zo graag zag, die deel uitmaakte van jouw leven en die samen met jou een deel van jouw levenspad bewandelde.

Soms weet je heel goed wat je wil zeggen maar word je teveel door emoties overmand waardoor je het niet aandurft om het tijdens de ceremonie naar voor te brengen…dan kan ik je spreekbuis zijn.

Soms krijg je je verhaal niet geformuleerd en je gedachten niet geordend…dan luister ik, maak er jouw verhaal van en draag ik jouw hart op mijn tong.

Praktisch

Wat mag je van mij verwachten?

 

In een eerste persoonlijke ontmoeting stel ik vooral veel vragen en neem ik de tijd om echt te luisteren naar het unieke levensverhaal. Wat zijn jullie wensen? Wie willen jullie graag aan het woord laten? Hoe verbinden we deze mooie getuigenissen tot één geheel? Hoelang mag de dienst duren? Welk muziekstuk mag niet ontbreken?...

Zo vormt zich het beeld van de ceremonie die jullie voor ogen hebben, dat éne onvergetelijke afscheidsmoment in verbondenheid met allen die jullie dierbaar zijn en die een stuk van het levenspad mee bewandelden.

Hiervoor neem ik graag mijn tijd.

 

Daarna ga ik aan de slag om het scenario uit te werken. Ik verzamel de teksten, zorg dat er geen overlappingen zijn, verbind het tot een mooi geheel, lees, herlees, schrijf en schrap tot het ‘goed’ voelt. Pas wanneer het ook voor jullie goed voelt zijn we klaar voor de dienst.

 

Tijdens de dienst ben ik in de eerste plaats het vertrouwde gezicht dat ervoor zorgt dat de afscheidsceremonie sereen verloopt zoals jullie het verwachten. Ik ben er als spreker, of als facilitator die de verschillende sprekers introduceert, of het overneemt als plots iemand door teveel emoties overmand wordt.

 

Door op een hartverwarmende manier afscheid te nemen zal het je helpen in de aanvang van je rouwproces en kan je het als één van de vele mooie herinneringen koesteren. Met een lach en een traan.

Wil je meer weten over mijn werkwijze en de prijszetting? Neem dan contact met mij op.

_DSC6713.jpg
bottom of page