top of page

Omdat er liefde is, bestaat er geen voorbij. In alle eeuwigheid ben jij. 

Toon Hermans

Sneeuw bergpieken

Wie ben ik?

Traditioneel ritueel
Herdenking

Hoe zou het zijn als we onze dierbaren voor eeuwig en altijd zouden kunnen in ons hart sluiten?

Ook nadat onze wegen elkaar verlaten hebben is het niet altijd makkelijk een plaats te geven aan wat is geweest. We willen hen niet vergeten, maar we moeten toch ook verder met ons leven, zonder die ander. 

Hoe kan je hen blijven eren en in gedachten houden en toch ook verder? Het lijkt een onmogelijke opgave. Een soort van emotionele spagaat, een cocktail van gemis en schuldgevoel.

Wat kan helpen is het teruggrijpen naar je herinneringen. Liefst samen. Als dat voor jou goed voelt kan je er bepaalde rituelen aan koppelen. Wat was belangrijk voor degene die niet meer bij ons is? En wat zou hij of zij gevonden hebben van wat er op dit moment in onze levens gebeurt? Een moment om hier samen met de achterblijvers bij stil te staan... En daarna... gesterkt samen weer verdergaan, wetend dat die ander van bovenaf een goedkeurend knikje geeft

Ik kan je helpen om een herdenking persoonlijk en kloppend te maken. Je kan er in alle rust op vertrouwen dat ik luister en er een warm, betekenisvol moment van maak. 

Praktisch

Wat mag je van mij verwachten?

 

In een eerste persoonlijke ontmoeting stel ik vooral veel vragen en neem ik de tijd om echt te luisteren naar het unieke levensverhaal. Wat zijn jullie wensen? Wie willen jullie graag aan het woord laten? Hoe verbinden we deze mooie getuigenissen tot één geheel? Hoelang mag de dienst duren? Welk muziekstuk mag niet ontbreken?...

Zo vormt zich het beeld van de ceremonie die jullie voor ogen hebben, dat éne onvergetelijke afscheidsmoment in verbondenheid met allen die jullie dierbaar zijn en die een stuk van het levenspad mee bewandelden.

Hiervoor neem ik graag mijn tijd.

 

Daarna ga ik aan de slag om het scenario uit te werken. Ik verzamel de teksten, zorg dat er geen overlappingen zijn, verbind het tot een mooi geheel, lees, herlees, schrijf en schrap tot het ‘goed’ voelt. Pas wanneer het ook voor jullie goed voelt zijn we klaar voor de dienst.

 

Tijdens de dienst ben ik in de eerste plaats het vertrouwde gezicht dat ervoor zorgt dat de afscheidsceremonie sereen verloopt zoals jullie het verwachten. Ik ben er als spreker, of als facilitator die de verschillende sprekers introduceert, of het overneemt als plots iemand door teveel emoties overmand wordt.

 

Door op een hartverwarmende manier afscheid te nemen zal het je helpen in de aanvang van je rouwproces en kan je het als één van de vele mooie herinneringen koesteren. Met een lach en een traan.

Wil je meer weten over mijn werkwijze en de prijszetting? Neem dan contact met mij op.

bottom of page